lördag 23 juli 2011

Betonggjutning

Äntligen tog jag tag i en betonggjutardag och herregud vad kul det är. Det går att skapa så mycket, bara man har lite fantasi så kan man hålla på hur länge som helst. Om man har dåligt med fantasi och hur man ska gå tillväga kan man alltid läsa i böcker och hitta inspiration av deras bilder, det finns också väldigt mycket på internet.

Finbetong kan man hitta på nästan alla byggvaruhus, tänk på att ni inte ska ha för grov betong. Här körde vi med 0,6 men det finns finare betong som ligger runt 0,4 och det blir lite slätare i ytan. Om ni inte har någon stor visp så kan det faktsikt gå lika bra med en köksvisp om man gör lite mindre saker.
Spä ut med vatten till önskad konsistens.


Se till att plocka fram allt innan ni börjar så slipper ni springa runt som galningar för att hämta allt (man lär sig av sina misstag) :) Leta fram hinkar, gamla plastkrukor, skålar, spetsdukar och gammal strukturtapet, ja allt som ni kan tänkas annvända er av. Här har jag en sammetstapet med struktur för att få mönster på krukor.

Jag stryker på olivolja på tapeten för att det ska bli lättare att dra bort den när gjutningen är klar. sedan täcker jag bara insidan på hinken med mönstret inåt och fyller på med betong. Tryck ner något i hinken som sedan ska bli hål för en blomma och tyng gärna ner den eftersom det lätt trycks upp av betongen vid torkningen.




 Plastkruka från loppis blir en fin i betong.



En sån här takplafond är också jättefin att gjuta efter. Man kan ha det som vackert ljusfat eller bara som prydnad i trädgården. Fyll formen med betong och skaka gärna formen lite eller dunka den i backen ett antal gånger för att få bort luftbubblor och för en fin yta. Det är allra viktigast när man gör krukor eller hyllplan.


 Rabarberblad är också jätte lätt att gjuta efter, bygg upp en liten kulle av jord i önskad form, lägg sedan bladet upp och ner på jordhögen och lägg på betong för hand för att få en fin form. Se till att ni inte blandar en för rinnig sats så att det rinner av. Låt ligga i 1-2 dygn och sedan är det bara att dra bort bladet från formen. Är det riktigt varmt och soligt ute kan ni täcka över era former/gjutningar och se till att vattna lite efter några timmar så att betongen inte härdar för snabbt.


Visst blir det fint :)


Såhär blev i alla fall krukorna och det blev sjukt snyggt. Sammetstapeten släppte lite och färgade av sig på krukorna men det går att skrubba bort. (om man vill så kan man måla mönstret i en annan färg) Får man väldigt snea krukor kan man kapa av det värsta med en vinkelslip för en jämnare yta. Men jag tycker att det ska synas att man gjort det själv :)
Karin hade hittat den här stora plast krukan på en loppis och den blev fantastiskt bra. Eftersom den är 2 delad så passar bitarna perfekt när man gjuter efter dom.


Det finns otroligt mycket man kan göra av betong och dessutom blir det riktigt snyggt. Jag gillar den här råa stilen och det är riktigt snyggt att blanda rått med grönska och mjuka inredningsdetaljer. Jag hoppas att ni har fått lite egna ideer eller i alla fall fått inspiration.

Varje gång jag gjuter passar jag alltid på att göra extra många rabarberblad, att ta med sig ett blad som present när man går bort istället för en blomma blir faktiskt lite roligare, dessutom uppskattas det :) Lägg något fint i bladet och slå en rosett run om så har ni en jättefin sommarpresent!

Lycka till! 

1 kommentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...